Jak wybrać okap kuchenny

okap kuchenny

Okap kuchenny powinien usuwać nadmiar wilgoci i zapachy powstałe podczas gotowania. Może on działać jako wyciąg, ale także jako pochłaniacz. Nowoczesne okapy mogą rzucać się w oczy i być ozdobą kuchni, bądź też stać się całkowicie niewidocznym jej elementem. Jak wybrać okap kuchenny, który najlepiej spełni swoją funkcję?

Oferta okapów jest niezwykle szeroka. Wszystko uzależnione jest od naszych upodobań i potrzeb. Jeżeli chcemy mieć okap powieszony na ścianie powinniśmy wybrać okap kominowy, który jest również elementem dekoracyjnym kuchni. Nie obudowuje się go niczym. Można wybrać model narożny i skośny. Do montażu nad wyspą kuchenną służą okapy wyspowe, które świetnie wyglądają z każdej strony. Nowością na rynku są także okapy szczelinowe, które zamiast kratek mają szczeliny, przez które przepływa powietrze. Dzięki temu są bardziej efektownym wizualnie akcentem kuchni. Mając szafki kuchenne bądź podwieszany sufit musimy sprawdzić długość przewodu, którym zakończony jest okap kominowy – powinien sięgać on do sufitu. Wśród proponowanych okapów są również specjalne modele służące do zabudowy – teleskopowe, szufladkowe bądź całkowicie ukryte, które mogą być zamontowane w dnie szafki kuchennej lub za frontem kuchennym. Istnieje również możliwość zamontowania okapu nad blatem kuchennym.

Okapy kuchenne zasilane są napięciem 230V, co wymaga doprowadzenia instalacji elektrycznej wraz z gniazdem w pobliże jego zamontowania. Gniazdo elektryczne dla okapu do zabudowy umieszcza się w szafie wiszącej, w obudowie okapu kominowego lub też bezpośrednio nad okapem w przypadku okapu wyspowego.

jaki okap do kuchni wybrać?

Zadaniem okapu jest usuwanie zapachów i nadmiaru wilgoci, które powstają w trakcie gotowania. Jeśli podłączymy go do osobnego przewodu kominowego będzie on działał jak wyciąg – usuwane z kuchni powietrze zostanie wyprowadzone na zewnątrz budynku. Innym rodzajem okapu jest taki, który działa jak pochłaniacz. Powietrze w kuchni jest przepływa przez filtr węglowy zamontowany wewnątrz urządzenia i oczyszczone wraca do kuchni. Nie wymaga on podłączenia do przewodu kominowego. Nowoczesne okapy wyposażone są zazwyczaj w obie te funkcji.

Należy pamiętać, że jeśli w pomieszczeniu znajdują się urządzenia, które odprowadzając spaliny do kominów o ciągu naturalnym to nie powinno się tam stosować wyciągu, ponieważ może to odwrócić ciąg w kominie i spowodować zasysanie spalin do domu. Jeżeli posiadamy w domu kuchnię otwartą na salon to w takim wypadku musimy traktować ją jako jedno pomieszczenie. Idealnym rozwiązaniem jest posiadanie w kuchni dwóch przewodów wentylacyjnych – minimalizujemy wtedy ryzyko pozbawienia pomieszczenia wentylacji grawitacyjnej. W takim wypadku należałoby wylot okapu wyprowadzać ścianą zewnętrzną i zakończyć klapą zwrotną. W domach posiadających wentylację mechaniczną można stosować wyciągi i pochłaniacze.

Wydajność okapu zależna jest od wielkości pomieszczenia. Możliwa powinna być sześciokrotna wymiana całego powietrza w kuchni w ciągu godziny. Chcąc samodzielnie obliczyć wydajność należy powierzchnię podłogi pomnożoną przez jego wysokość (kubaturę) pomnożyć przez sześć. Na rynku spotkać można okapy, których wydajność wynosi ponad 800 m³/h. Ważnym aspektem, szczególnie dla kuchni otwartej na salon, jest głośność pracy okapu – im większa  wydajność, tym głośniejsza praca. W kuchni, która zawiera wolny przewód kominowy lepiej sprawdzi się wyciąg. Jedynym mankamentem będzie fakt, że musi on znajdować się jak najbliżej komina – nie będzie można zamontować go w dowolnym miejscu.

 

 

Powiązane wpisy